Studera till konditor

Study the pastry chefNär det gäller konditorier, caféer och kaffebröd så finns det naturligtvis inte bara de som kommer och sätter sig för att komma åt det som är gott och mysigt. Här finns det också alla de som skapar allt det goda genom att baka de läckra saker alla besökare kan stoppa i sig. Detta handlar om alla de som kallas för konditor och bagare. Egentligen är detta i stort sett samma sak, men det låter väl lite finare med konditor för den som ska studera till det. Du ska dock tänka dig för både en och två gånger innan du bestämmer dig för en karriär inom detta yrke.

Många av de konditorier och caféer som finns öppnar tidigt, eller så har de mycket leveranser av både matbröd och kaffebröd som ska levereras på morgonen. I det fallet så måste du som vill bli konditor vara den som gillar att baka och samtidigt gå upp mitt i natten och börja med det. Här vill alla ha rykande färskt bröd och då är det du som kommer att få vara den som bakar detta. Låter det som något skrämmande? Gör det inte det så kan du helt enkelt fullfölja dina planer att gå en utbildning för detta yrke.

Utbildningar till bagare och konditor kommer du att finna på många olika platser över hela landet. Dessa utbildningar är oftast på gymnasienivå och ingår som ett val i det som kallas för livsmedelsprogrammet. Här kommer den utbildning du får att vara förlagd över tre år. Då kommer det första året att vara just allmän kunskap om livsmedel och livsmedelsbranschen, medan de andra följande två åren blir inriktade på just bagare och konditor. Kanske visste du inte att det bara behöver ta tre år av ditt liv för att få glädjen att vakna mitt i natten när alla andra sover som bäst.